Programi u suradnji s KIC-om

U organizaciji Kulturno informativnog centra u Dokukinu KIC svake godine ugošćujemo Arteria – tjedan filma o umjetnicima i filmsko-diskurzivni program Film XX: Ženski filmski narativi.

 

Arteria – tjedan filma o umjetnicima

Arteria je koncipirana kao specijalizirani filmski festival koji se bavi filmovima koji problematiziraju život i opus umjetnika koji se izražavaju u raznim medijima. Namjera manifestacije je kroz edukacijsko-dokumentarni format približiti život i stvaranje umjetnika te informirati javnost o kompleksnosti i zahtjevnosti umjetničke egzistencije. Multimedijalni program sastoji se od filmskih projekcija, tribina i gostovanja autora, uz naglasak na sintezu visoke i popularne kulture. Filmovi su popraćeni razgovorima koji pojedine karizmatične umjetničke figure koriste kao paradigmu i uvertiru u promišljanje nekih od ključnih problema suvremene umjetnosti.

Autor koncepta je Emil Matešić a selektorica i koordinatorica programa Dina Pokrajac. Arteria je dosad doživjela četiri izdanja.

  1. Arteria 
  2. Arteria 
  3. Arteria 
  4. Arteria 

 

Film XX: Ženski filmski narativi

 Program Film XX: Ženski filmski narativi sastoji se od filmskih ciklusa koji su fokusirani na reprezentativne redateljice koje su i dalje rijetka pojava u patrijarhalnom i falogocentričnom svijetu filma. Autorica koncepta i selektorica programa je Dina Pokrajac.

5.-7.4. 2019. – Prvo izdanje Filma XX posvećeno je feminističkom video-kolektivu Les Insoumuses koji su 1975. godine u Francuskoj osnovale redateljica Carole Roussopoulos, glumica Delphine Seyrig i prevoditeljica Ioana Wieder. Prikazan je dokumentarni film Delphine i Carole (2019.) Callisto Mc Nulty koji je imao svjetsku premijeru u sklopu Berlinale Foruma, te nekoliko reprezentativnih uradaka Les Insoumuses o reprezentaciji žena u medijima, te radnim i reproduktivnim pravima – Maso i Miso idu na jedrenje i S.C.U.M. manifest (1976.); Budi lijepa i šuti! (1981.).

Gošća Filma XX bila je mlada francuska redateljica i spisateljica Callisto Mc Nulty, ujedno i unuka Carole Roussopoulos.

10. 12. 2019. – U sklopu drugog izdanja programa Film XX prikazana su dva utjecajna dokumentarca drugog feminističkog vala snimljena 1971. godine Tri života (Three Lives) Kate Millett i Ženski film (Woman’s Film) kolektiva San Francisco Newsreel.

Tri života je minimalistički i beskompromisan film koji je režirala autorica svjetskog feminističkog bestselera Spolna politika uz pomoć filmske ekipe sastavljene isključivo od žena. Ženski film je serija prodornih intervjua sa ženama različitih klasa, rasa i obrazovanja koje rade zahtjevne poslove “izvan i unutar kuće” te jasno daju do znanja kako njihovi problemi ne proizlaze iz njihovih vlastitih manjkavosti ili interpersonalnih odnosa već ih izaziva sama struktura kapitalističkog društva.

Nakon projekcija održan je razgovor s filmskom kritičarkom i selektoricom programa Dinom Pokrajac te filmskom kritičarkom Višnjom Vukašinović, a vodila ga je teoretičarka dr. sc. Marija Ott Franolić.