Hall of Fame

VODIČ KROZ POVIJEST DOKUMENTARNOG FILMA

 Dok je razvoj igranog filma dobro poznat i površnom filmofilu, a bitna autorska imena dio su opće kulture, značajni svjetski dokumentaristi još uvijek su relativno nepoznati. ‘Hall od Fame’ programom koji je pokrenut 2011. godine dajemo svoj doprinos ispravljanju te kulturne nepravde i predstavljamo rijetko prikazivana remek-djela svjetskog dokumentarizma.

Hall of Fame serija je predstavljanja najznačajnijih dokumentarnih filmova koji su svojim inovativnim pristupom utjecali na razvoj svjetskog dokumentarizma. Kroz seriju predavanja, uvodničarskih analiza i projekcija predstavljamo opuse nekih od najznačajnijih imena iz povijesti dokumentarnog filma te povezujemo njihov rad sa suvremenom dokumentarnom produkcijom.

Program Hall of Fame najčešće se sastoji se od tri dijela, uvodnog predavanja koje kontekstualizira autorov opus unutar povijesti i trendova dokumentarnog filma, projekcije i rasprave o filmu. Autor koncepta je Nebojša Slijepčević a filmove su tijekom godina selektirali i predstavljali brojni filmski kustosi, filmolozi i kritičari.

U 2015. godini prikazali smo šest filmova s liste 50 najboljih dokumentaraca svih vremena, po izboru 237 filmskih kritičara za renomirani britanski filmski časopis Sight [&] Sound.

Tijekom 2016. i 2017. godine odlučili smo iz ‘mraka filmske arhive’ spasiti vrhunske te neopravdano zanemarene kratke dokumentarce iz regije, u režiji začetnika domaće dokumentaristike Vlatka Gilića, Momira Matovića, Petra Krelje, Želimira Žilnika, Krste Papića, Vladimira Perovića i drugih. Selektorica programa bila je Rada Šešić.

U 2019. glavna tema su bili ‘Epovi dokumentarizma’ – remek-djela koja su zbog kompleksnosti svojih tema, autorske želje za njihovim što preciznijim i sadržajnijim prikazom, ili jednostavno zbog protoka vremena koje je bilo potrebno da se one kvalitetno obrade, rezultirala neuobičajeno dugim filmskim trajanjem. Selektor programa bio je Ivan Ramljak. Drugi, posebni temat ‘Život izvan ravnoteže’ u selekciji Dine Pokrajac povezao je dva vizualna nenarativna dokumentarca koji su bazirani na indijanskoj predaji, a tematiziraju odnos čovjeka i okoliša – ‘Fatamorgana’ Wernera Herzoga i ‘Koyaanisqatsi’ Godfreyja Reggija.

U 2020. godini tema su ‘Filmski eseji’, sve intrigantniji podžanr dokumentarnog filma kojega karakterizira naglašen subjektivni stav, hibridnost te miješanje fikcije i stvarnosti. Selektorica programa je Dina Pokrajac.

Program se od 2020. održava jednom mjesečno, četvrtkom u 19 sati.

Prikazani filmovi: